(under utv. //Roger)
Hur ”hittar” roboten målet och varför är den så svår att störa?, det är två frågor jag skall försöka besvara på ett enkelt sätt.
Robot 70/90 är laserstyrda robotar och har så kallad ledstrålestyrning som styrprincip.
Här följer en principförklaring hur en ledstrålestyrd robot ”hittar rätt”.
Principen bygger på att man formar en smal ljusspalt som får svepa växelvis horisontalt från höger till vänster och vertikalt uppifrån och ner,
detta medför att man kan veta om roboten ligger fel i höjdled och sidled då lasersvepande ljuset synkroniseras mellan siktet och roboten.
Det man synkroniserar är centrum av siktlinjen i styrkorridoren och robotens läge i höjd och sida från siktlinjen, man vill att roboten skall följa så nära ”mitten” som möjligt vid träff av målet. Robotskyttens uppgift är att försöka hålla målet i siktlinjen i centrum av styrkorridoren tills eventuell träff.
För att störa ut roboten måste Robotskytten störas så att denne inte kan se målet vilket gör systemet mycket svårstört när väl robot avfyrats.
Ledstrålestyrning är ett relativt enkelt styrsystem för robotar. På 1950-talet användes riktade radiovågor som ledstråle, men moderna vapen använder laser.
En ledstrålestyrd robot har fyra mottagare som är riktade bakåt, ofta en på varje vingspets. När roboten ligger mitt i strålen är signalen lika stark i alla mottagare. Om signalen blir svagare i en mottagare svänger roboten åt motsatt håll för att hålla sig kvar i strålen. Fördelen är att roboten inte är beroende av strålning eller ekon från målet och att den är relativt okänslig för störning. Nackdelen är att ledstrålesändaren måste vara i direkt anslutning till skytten/vapenbäraren för att kunna ”fånga” roboten i strålen efter avfyring och att strålen måste riktas mot målet tills roboten träffar.
Robotsystem 70 har en ovanlig styrprincip där roboten efter utskjutning styrs med hjälp av en ledstråle genererad av en lasersändare vilken skytten riktar mot målet. Sensorn som tar emot ledstrålen i roboten sitter i bakre delen av flygkroppen. Banmotor ligger därför i mitten av flygkroppen och har fyra snedställda dysor i höjd med främre fenorna. RBS 70 utvecklades med ett integrerat gränssnitt mot spaningsradarsystem, som till exempel Giraffe 40 (PS 70). I detta gränssnitt tar en måldatamottagare emot radarinformationen, beräknar engagemangsmöjligheter och visar in skytten mot anvisat mål. Robotsystem 70 har även ett integrerat gränssnitt mot IK-system, med både automatisk och manuell funktion, för snabb målidentifiering.
Från början kunde RBS 70 endast användas på dagen under klara väderförhållanden, eftersom det krävde att skytten hade klar visuell kontakt med målet. Senare har mörkersikten i form av tilläggsmoduler med termiska IR-kameror (COND och BORC) utvecklats vilket ger systemet nattkapacitet.